Pyszna i prosta szarlotka na kruchym cieście!
SKŁADNIKI
jabłka:
- 1,5kg jabłek (najlepiej szara reneta)
- 5 łyżek cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
ciasto:
- 300 g mąki
- 250 g zimnego masła
- 5 łyżek cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
PRZYGOTOWANIE
jabłka:
- Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i wyciąć nasiona. Pokroić na mniejsze kawałki i włożyć na głęboką patelnie.
- Dodać cukier i cynamon i smażyć przez ok. 20min.
ciasto:
- Do mąki dodać pokrojone w kostkę zimne masło0, proszek do pieczenia i cukier.
- Składniki połączyć w jednolite ciasto np. mikserem.
- Pod koniec przekroić na pół i włożyć do lodówki.
PIECZENIE
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni piec przez około 50min.